Om meg

20120504-221421.jpgJeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lett å lage, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten».

Håper det faller i smak!

16 svar til Om meg

 1. håpper å få noen oppskrifter

 2. matosofi sier:

  Hei, jeg skulle gjerne hatt e-postadressen din ifm samling av matbloggere i Bergen. Du meldte din interesse på Matbloggsentralen, men glemte å legge igjen din e-postadresse, såvidt jeg kan se. 🙂 Kan du sende meg en epost på matosofisk (a) gmail.com eller legge igjen e-postadressen her i kommentarfeltet?

 3. hermy99 sier:

  Hei, har ikke helt forstått hvorfor glutenfritt inngår i et kosthold som har med karbohydrater å gjøre, altså Fodmap. Kunne du forklart litt?

  • Enkelt og greit sier:

   Hei, i et fodmapredusert kosthold vil man redusere inntak av noen typer karbohydrater som kroppen har vanskeligheter med å bryte ned. I korn finnes fruktaner, kjeder av fruktose, som er slike karbohydrater. Det finnes mye fruktaner i hvete og rug, og mindre i bl.a. spelt og havre. For noen vil det fungere fint å bare bytte ut hvete med spelt, mens andre ikke vil tåle spelt i det hele tatt. Jeg kan bare spise små mengder spelt, og må derfor i stor grad ty til glutenfrie alternativ.

   • hermy99 sier:

    Hei, takk for svar. Dette samsvarer med det jeg trodde fra før, men jeg forstår fortsatt ikke helt hvor gluten kommer inn i bildet, for gluten har jo nettopp egentlig ingenting med selve karbohydratene å gjøre. Det er jo ikke det man skal se etter, så for min del blir det litt skivebom å lete etter glutenfritt, da kan man jo ende opp med hvetebrød !

   • Enkelt og greit sier:

    Nei, gluten i seg selv er ikke problematisk, men glutenfritt mel og glutenfrie produkter er laget av mais, ris og diverse frø og nøtter. Og disse råvarene kan spises i FODMAP-dietten.

 4. Oddbjørn sier:

  Heisann! Utrolig fin side 🙂 jeg har nettop begynt på fodmap diett. Men jeg sliter litt med å finne ulik snack jeg kan ha. Står at jeg kan ha eldorado vingummi, men har ikke funnet den til nå, har du noen tips til hva jeg kan kjøpe meg til lørdagskosen? 🙂

  • Enkelt og greit sier:

   Laban seigmenn, jellybeans, harde drops (ikke sukkerfrie), melkefri sjokolade og schaer glutenfrie pretzels er mine favoritter 🙂

 5. Anne Mette Almeland sier:

  Du har mye god mat her, men veldig mye som ikke er lavFODMAP uten at det står noe om det (som jeg kunne se i hvert fall). Du bruker spelt, honning, hasselnøtter osv i mange av oppskriftene – disse matvarene er høyFODMAP i følge Monash University, som er de som er fremst i forskningen ang FODMAPs. Det er ikke noe problem å bruke oppskriftene dine for en som er godt kjent med dietten, men det vil alltid være noen som ikke er det – og de kan lett bli forvirret/ forledet. Jeg vil anbefale deg å laste ned appen «The Monash University LOWFODMAPdiet», og melde deg inn i Low Fodmap-Norsk gruppe på Facebook – der er det mye kunnskap å hente. 🙂

  • Enkelt og greit sier:

   Hei,
   Oppskriftene mine er delt i to kategorier, Low FODMAP og Mat som ikke følger Low FODMAP-dietten. Disse kategoriene finner du på høyre side av skjermen, i tillegg står kategoritilhørighet underst på hver oppskrift. Jeg har også delt kategorier som bruker mel i spelt og glutenfritt. Dette er fordi det er noen som tåler fruktaner bedre enn andre, og siden spelt inneholder mye mindre fruktaner enn hvete og rug, er dette et fint alternativ og både sunnere og mer bakevennlig enn glutenfrie melblandinger. Det er også spelt du får beskjed om å spise i månedene før du tar biopsi for å sjekke for cøliaki, og dette er jo noe de fleste med irritabel tarm må gjennom.
   I Low FODMAP-kategorien skal det ikke være noen oppskrifter med honning uten at det står at du kan bruke sukker i stedet.
   Hasselnøtter bruker jeg en del i nøttebunner. I ett kakestykke vil nøtteinnholdet være under Monash sin grense, tåler du mindre hasselnøtter enn det kan du halvblande med valnøtter.

 6. Ruth Bonde sier:

  Hei, jeg har gått mer og mer over til Lav Fodmap, men det er litt vanskelig innimellom å kutte ut godsaker som løk og hvitløk… Jeg blir oppblåst og jeg lurer egentlig på om det er direkte skadelig for meg at jeg spiser det, eller er det bare at det blir vondt pga luften og oppblåstheten? Når tarmen min ikke klarer å fordøye disse sukkerartene, hva skjer egentlig???… Jeg har cøliaki og betennelsessykdommer i tillegg, men de har jeg under kontroll 🙂 Hilsen Ruth

  • Enkelt og greit sier:

   Hei,
   Det er egentlig ikke skadelig å spise fodmaps, det gir bare akutte plager. Men en dårlig fordøyelse kan gi andre plager, som hemoroider og analfissurer. Og, så vidt jeg forstår, er det uklart hva som forårsaker at tarmen kan bli mer irritert over tid. Så jeg vil råde deg til å erstatte løk og hvitløk med vårløk, ramsløk og andre krydderier.
   Lykke til!
   Hilsen Lene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s