Glutenfri julebakst: Delfiakake

Delfiakake er enhver sjokoladeelskers drøm, det er rett og slett en kake av massiv sjokolade! I delfiakake brukes tradisjonelt Per- eller Mariekjeks, men de glutenfrie mariekjeksene jeg får tak i inneholder melk, så jeg bruker glutenfrie havredigestivekjeks. Og siden jeg ikke tåler så godt marsipan, bruker jeg heller valnøtter eller marsipan av hasselnøtter.

250 g delfiafett

250 g mørk (melkefri) kokesjokolade

4 ss sterk kaffe

2 egg

3 ss sukker

Gluten- og melkefrie kjeks

Valnøtter

Seigmenn, gjerne hjemmelagde

Smelt delfiafett og sjokolade i vannbad. Tilsett kaffe og rør til blandingen er jevn. Avkjøl til blandingen er lunken.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk inn sjokoladeblandingen litt etter litt.

Kle en liten brødform med plastfolie. Hell i litt av sjokolademassen, slik at bunnen på formen blir godt dekket. Legg på et lag med kjeks. Dekk over med sjokoladeblandingen, og legg et lag med valnøtter og seigmenn. Gjenta til du er tom for sjokoladeblanding, hvor mange lag du får er avhengig av størrelsen på formen. Jeg har en bred form, og jeg fikk to lag med kjeks og to med nøtter og seigmenn. Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Ta kaken ut av formen og fjern matpapiret. Sett kaken på et passende fat og pynt med seimenn, valmøtter eller det du måtte ønske.

img_5866

Reklame

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Jul, Kaker og muffins, Low FODMAP og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Glutenfri julebakst: Delfiakake

 1. Ingeborg sier:

  Hvilken kokesjokolade bruker du for å få kaka glutenfri?
  (Dronning-og selskapssjokolade kan inneholde spor av gluten)

  Har lagt Dlpfiakake en gang, kunne tenke meg å prøve meg på en glutenfri versjon.

  • Enkelt og greit sier:

   Jeg reagerer på fruktose og fruktaner, ikke gluten i seg selv, så spor av gluten går greit for meg.
   Jeg har tidligere kjøpt en gluten- og laktosefri sjokolade på Meny av merket plamil. Jeg har også brukt sjokolader fra MooFree til baking, usikker på om de har mørk nok sjokolade til delfiakake.
   Om du ikke har en dagligvarebutikk med godt utvalg i nærheter, finnes det allergibutikker på nett, f.eks: http://www.allergimat.no
   Ellers har jeg brukt sjokolade fra Nidar, de er god på merking:
   http://www.nidar.no/Ernaering-og-helse/Informasjon-til-allergikere
   (Jeg har hamstret mørke jule-tennisracketer fordi de er helt melkefrie, jeg tror de er glutenfrie også. Men sjekk før du kjøper!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s