Solbærsyltetøy

Å lage sitt eget syltetøy er veldig enkelt, og det smaker mye mer av bær enn det ferdigkjøpte. Ved å lage syltetøyet selv vet du også nøyaktig hva det inneholder og du kan lage det så søtt som du ønsker det. Solbærsyltetøy er ikke det som går fortest unna hjemme hos oss, derfor har jeg i relativt mye sukker for at de åpnede glassene skal ha litt lengre holdbarhet.

Jeg har tatt det som en selvfølge at solbær ikke inneholder mange FODMAPs, jeg har ikke selv hatt problemer med hverken solbærsaft eller solbærsyltetøy, og har heller ikke blitt advart mot dette av ernæringsfysiologen min. Men en av mine lesere har gjort meg oppmerksom på at i Monashappen for android er blackcurrant marmalade høy i FODMAPs, se kommentarer under. Ikke godt å vite om dette skylder solbærene eller søting med fruktose.

Gleder meg til Haukeland sykehus sitt prosjekt med å kategorisere norske varer er ferdig 🙂

Til 4 glass

1 kg solbær

1,5 dl vann

600 g sukker

Sett stekeovnen på 100 grader og legg inni 4 rene glass og lokk. Rens solbærene og ha dem i en kasserolle sammen med litt av vannet. La det koke opp under omrøring, og la det småkoke i 10 min, til solbærene løser seg opp. Ha i sukkeret og resten av vannet og la det koke opp en gang til. Hell oppi de sterile glassene, fyll dem helt opp. Skru på lokkene og sett glassene opp ned.

Reklamer

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Low FODMAP, Saftet, syltet og blendet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Solbærsyltetøy

 1. Benedicte sier:

  Men solbær er da høy? Ifølge appen er blackcurrant marmalade høy =\

  • Enkelt og greit sier:

   Monash appen? Jeg kan ikke finne det.

  • Enkelt og greit sier:

   Så vidt jeg kan se skal solbær være ok, monash sier at tørkede solbær inneholder oligofruktaner, men det er jo fordi de er tørket. På de andre listene jeg kan finne der solbær er nevn er de lav fodmap. Og jeg tåler både bærene og syltetøyet fint.

 2. Benedicte sier:

  Marmalade, blackcurrant – ligger under condiments nesten helt nederst «Contains high amounts of Oligos – fructans, intake should be avoided. Flott at du tåler det 🙂 Men ikke sikkert alle gjør det.

 3. Benedicte sier:

  Ja. Den nye versjonen har vist kun kommet til Androide.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s