Hjemmelaget røkt bacon

Hjemmelaget bacon skiller seg klart fra kjøpe-bacon. Det er ikke sprøytet fullt av vann, og blir derfor stekt og ikke kokt. Både smaken og konsistensen blir mye bedre enn kjøpe-bacon. Virkelig verdt å prøve!

20140419-202213.jpg

Bacon lages tradisjonelt av sideflesket på grisen, men du kan gjerne bruke tynnribbe eller familieribbe. Siden ribbe har vært en spillebrikke i kampen om julekundene er den såpass underpriset at det kan lønne seg å hamstre litt til baconlaging.

Det tar noen dager å lage bacon. Den skal først ligge i saltlake, så tørkes og til slutt røykes. Værforholdene spiller en stor rolle, det må være tørt når du skal røyke, og du må kunne oppbevare baconet kjølig (2-8grader) under salting og tørking.

Forholdene i saltlaken er 350 g salt pr liter vann. La saltet løse seg godt opp før du har i baconet, gjerne natten over. Skjær bort bein og evt svor. Legg baconet i saltlaken og la det ligge i rundt 36 timer, og det bør ligge kjølig. Baconet kan flyte opp, så snu det etter halve tiden slik at alt baconet blir dekket av saltlake.

Når baconet er ferdig saltet, henger du det til tørk. Siden vi skulle røyke vårt, hang vi det til tørk i røykhuset. Det bør henge  tørt og kjølig, men ikke fryse.

20140419-200915.jpg Etter et døgn er baconet klart til å røykes. Vi fyrte med einer i tillegg til bjørkeflis, dette setter en ekstra spiss på smaken.

20140419-200931.jpgLa baconet røykes i 6-8 timer. Om du ønsker det, kan du la baconet henge 1-2 døgn til speking, men det er ikke nødvendig.

20140419-202221.jpg

Reklamer

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Kjøtt, Low FODMAP, Svin og merket med , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Hjemmelaget røkt bacon

  1. ztaale sier:

    Ut av bildene regner jeg med dette blir varmrøyking?
    Jeg jakter ribbe som en besatt om dagen for å prøve å røyke mitt eget bacon i januar 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s