Grovt speltbrød med linfrø

Spelt inneholder lite fruktaner, kjeder av fruktose som vi finner mye av i vanlig hvete og rug. Mange med IBS har problemer med å fordøye fruktaner, og da kan spelt være løsningen. Spelt har de samme bakeegenskapene som vanlig hvete, så brødene blir saftige og luftige.

Til 2 brød

700 g sammalt spelt

300 g fint speltmel

200 g linfrø

1 ss sukker

2 ts salt

1 pk gjær

3,5 dl melk (laktosefri)

3,5 dl vann

1/2 dl olje

Egg til pensling

Bland sammen det tørre. Ha i mesteparten av linfrøene, spar litt til å strø på toppen. Lunk melk og vann og rør ut gjæren. Bland det våte inn i det tørre. Elt deigen for hånd eller med kjøkkenmaskin. Dekk til bakebollen og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Ta deigen ut på melet bakebord og elt den lett sammen. Form to brød og ha dem i smurte brødformer eller rett på bakepapir. Dekk brødene med et klede og la dem etterheve i 30 min. Pensle dem med litt lettvispet egg eller vann og strø resten av linfrøene på toppen.

Stek brødene midt i ovnen ved 225 grader i  ca 20 minutter. Avkjøles på rist.

20140210-131253.jpg

Reklame

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Brød, boller og knekkebrød, Low FODMAP, Med spelt og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s