Helstekt kalkun med julestuffing

Kalkun med stuffing er et morsomt måltid å tilberede, stuffingen kan varieres i det uendelige og siden kjøttet ikke smaker så mye i seg selv er det lett å tilføre andre smaker gjennom saus og tilbehør. Denne oppskriften er en ganske «safe» variant, barnevennlig og for enhver gane. Stuffingen er frisk med sprø nøtter, sausen er en standard brun sky-saus og som tilbehør har jeg valgt ris og maiskolber. Annet tilbehør som vil passe godt er kokte eller bakte mandelpoteter, rosenkål og asparges. Vi steker kalkunen i stekepose for at den skal bli ekstra saftig, og da er det også lett å bruke kraften fra kalkunen i tillegg til at ovnen blir lett å rengjøre. Husk å ta kalkunen opp av fryseren i god tid! Den trenger 2 døgn i kjøleskap, eller evt 1 døgn på kjøkkendisken før den er tint.

Stuffing:

Innmaten av 1/2 brød uten frø og korn

2 epler

1 løk

3 selleristenger

100 g valnøtter

50 g rosiner

2 dl appelsinjuice

1 ss havsalt

1 ts pepper

Om brødet ikke er tørt kan du rive det i små biter og tørke det litt i stekeovnen. Finhakk epler, løk og selleristenger, grovhakk valnøttene og bland alt sammen.

Kalkun:

Beregn 1/2 kg kalkun pr pers

3 ss smør

3 fedd hvitløk

1 ts havsalt

1 ts nykvernet pepper

Ekstra stor stekepose

Ta ut innmaten av kalkunen og tørk av den med kjøkkenpapir både utvendig og innvendig. Plasser den i stekeposen og fyll den med stuffingen. Bind sammen bena med litt hyssing. Smelt smøret og ha i finhakket hvitløk, salt og pepper og smør kalkunen godt inn med dette. Sett i steketermometer eller den lille steketermometertappen som kommer med de fleste kalkuner her til lands og knyt igjen stekeposen. Stekes på 180 grader. Beregn ca 30 min pr kg kalkun + 30 min for stuffingen. Kalkunen er gjennomstekt når steketermometertappen popper ut eller når temperaturen har kommet opp i 68 grader.

 

Saus:

Innmaten

1 ss smør

1 løk

1 selleristang

1/2 liter vann

6 ss smør

6 ss mel

3 dl matfløte

Kraft fra kalkunen

Evt maizenna

Salt og pepper

Brun innmaten i smør i en kasserolle. Grovhakk løk og selleri og fres dette sammen med innmaten. Når løken er blank tilsetter du vannet og lar det koke i minst 30 min.

Sil kraften fra innmaten. Brun smøret i en kasserolle. Rør inn melet og spe med kraften. Rør godt så det ikke klumper seg. Spe med fløten og la sausen koke 10-15 min. Når kalkunen er ferdig stekt klipper du hull i stekeposen og siler kraften inn i sausen. Om sausen blir for tynn kan du tykne den med maizenna eller jevning av mel og vann, men da må du la den koke 10 min til. Smak til med salt og pepper.

La kalkunen hvile litt før den serveres, den smakte fortreffelig med ris og maiskolber 🙂

20121230-211645.jpg

Reklame

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Jul, Mat som ikke følger low FODMAP-dietten og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Helstekt kalkun med julestuffing

  1. Tilbaketråkk: Helstekt kalkun med julestuffing | Enkelt og greit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s