Croqembouche

Croqembouche er en tradisjonell fransk bryllupskake. Den minner om vår kransekake, den består av små fylte profiteroles som er dyppet i karamell og plassert sammen som et tårn. Profiteroles er mer eller mindre det samme som små vannbakkels. Jeg har, i tradisjon tro, fylt mine med vaniljekrem, men i våre dager kan man jo fylle dem med alt mulig godt.

Min matmisjon er at maten skal være enkel og grei å lage. Denne kaken er ikke så veldig enkel og grei. Profiteroles er relativt lett å lage, men det tar litt tid. Jeg har valgt en veldig enkel vaniljekrem, vil man gjøre den ekstra god kan man jo bruke en oppskrift med vaniljestang. Det som gjør denne kaken komplisert er fyllingen av profiteroles og å sette dem sammen med varm karamell. Karamellen er veldig varm og den både svir seg og stivner lett, så vær forsiktig.

Som du ser på bildet, har jeg laget en liten oppskrift bestående av ca. 50 profiteroles. Skal du ha et større selskap, kan den både dobles og triples.

Profiteroles

100 g smør

2 dl vann

125 g mel

1/2 ts salt

1/2 ts bakepulver

3 store egg

Smelt smøret i vann, rør inn mel, bakepulver og salt. Tilsett ett og ett sammenpisket egg når massen har fått kjølt seg av litt. Bland godt.

Ha deigen i en sprøytepose og lag kuler på størrelse med en stor valnøtt på bakepapir eller en silikonmatte. Profiterolene stekes ved 200 °C i ca. 15 minutter.
Avkjøles på rist.

Vaniljekrem

5 dl melk

4 eggeplommer

2 ss sukker

2 ss vaniljesukker

3 ss maizenna

Kok opp melken. Visp resten og hell det i den kokende melken under røring. Rør til sausen koker og tykner. Avkjøl.

Ha vaniljekremen i en sprøytepose med tynn spiss, stikk et lite hull i profiterolene og sprøyt kremmen inn. Tørk av overflødig krem.

Jeg laget en kjegle av papp i A4-format som jeg dekket med bakepapir til å plassere profiterolene rundt. Dette er ikke nødvendig, men det gir deg et fint og beint tårn.

20120517-205122.jpg

Karamell
ca 200 g sukker
Jeg varmet sukker i tre omganger for at det ikke skulle styrkne. Smelt sukker på lav varme til du har en fin gyllen karamellfarget sirup. Dypp profiterolene i karamellen og plasser dem rundt kjeglen med toppen ut og hullet opp. Om du ikke bruker en kjegle kan det være lurt å plassere dem ned toppen opp og hullet inn. Begynn med det nederste laget og arbeid deg oppover. Vær forsiktig, karamellen er veldig varm!

Til slutt pyntet jeg med smeltet sjokolade, melisglasur og smellbonboner, men tradisjonelt sett skal den pyntes med sukkerglasserte mandler og resten av karamellen.

20120517-205047.jpg

Reklame

Om Enkelt og greit

Jeg tenkte jeg skulle inspirere meg selv til å lage ekstra god mat ved å belønne meg selv med å få skrive om den. Jeg er liker nemmelig å skrive. Og å lage god mat. Men det kan til tider være vanskelig å få tid til slikt med to små barn. Derfor er kriteriene mine at maten bør være lettlagd, at barna synes det er gøy å hjelpe til og at hele familien liker det ferdige resultatet. Jeg følger FODMAP-dietten, en diett med lite fruktose og laktose som hjelper mot IBS. Mesteparten av oppskriftene du finner her følger denne dietten, men det hender jo også at jeg lager mat for andre. Disse oppskriftene er merket «Mat som ikke følger low FODMAP-dietten». Håper det faller i smak!
Dette innlegget ble publisert i Kaker og muffins og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Croqembouche

  1. Oda sier:

    Så flott! Dette har jeg bare spist – aldri laget… Takk for gode tips! Kanskje jeg skal prøve meg en croqembouche…

  2. randi sier:

    Må prøva denne, ser kjempegod ut 🙂

  3. Tilbaketråkk: Croqembouche | Enkelt og greit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s